1 Temmuz 2011 Cuma

Aromaterapi – Koku İle Terapi alternatif tıp, Aromaterapi, Aromaterapinin başlıca kullanıldığı rahatsızlıklar, doğal terapiler, Egzamaya aromaterapi, kokunun iyileştirici gücünden yararlanma, Romatizma hastalıklarına aromaterapi, Aromaterapi – Koku İle Terapi

Aromaterapi: Kokunun iyileştirici gücü

Uzmanlar ”kokunun iyileştirici gücünden yararlanma” gücü olarak gördükleri aromaterapiyi yüzyıllardır birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlığa çare olarak görmüşlerdir. Geçmişten gelen reçeteler halen değerli hazineler gibi saklanmaktadır. Köklerini Hindistan ve Çin uygarlıklarında görebiliriz. Mısırlılar ise aromatik yağlarını mumyalamada ve ayinlerde kullanmışlardır.

Aromaterapi, bitkisel öz yağların kimyasal yapısı ve enerjilerinden faydalanan ve masaj, teneffüs ( buğu) , kompres, banyo ve diğer yollarla uygulanmasını içeren, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapidir.

Şifa kaynağı olarak bilinen aromaterapide, bitkilerden buharla damıtma ve sıkma yöntemiyle çıkarılan öz yağlarla çiçeklerin ve ağaçların tedavi edici özelliklerinden faydalanılır.

Ancak aromaterapide kullanılan yağlar yüksek konsantrasyonda bulunurlar. Bu yüzden kullanımları için seyreltilmeleri gerekmektedir. Örneğin lavanta yağı yüksek konsantrasyonda cildi tahriş edebilir ve yakıcı özelliğe sahiptir.

Öte yandan aromaterapiyle ilgilenen uzmanlar aromaterapinin en etkili uygulama şeklinin masaj olduğunu belirtiyorlar. Aromatik yağlar, yapılan masaj sırasında en iyi biçimde vücuda nüfuz edebiliyor. Ayrıca masaj sırasında inhalasyon yani teneffüs etme, kompres gibi diğer yöntemlerden de faydalanılıyor.

İşte aromaterapinin uygulama yollarından bazıları;
•Masaj yoluyla: Masajın iyileştirici ve dinlendirici özelliği sayesinde insanlar rahatlatılır ve böylece bitkisel öz yağlar sisteme daha çabuk girerek emilim gerçekleşir.
•Kompres yoluyla: Ilık veya sıcak su içine damlatılan yağların bezler yardımı ile vücuda kompres edilmesi sonucu gerçekleşir.
•Teneffüs/Buğu yoluyla: Bu yol yağların nemlendirici cihazların haznesine konulan yağların solunması ile gerçekleşir.
•Banyo yoluyla:
•Mekanın kokulandırılmasıyla
•Ağız çalkalama suyu veya gargara olarak

Aromaterapinin başlıca kullanıldığı rahatsızlıklar
•Bel ve sırt ağrıları
•Selülit ve kilo problemleri.
•Burkulma ve incinmeler
•Egzama,
•Dermatolojik hastalıklar (kaşıntı, döküntü)
•Vücut gerginlikleri ( huzursuzluk)
•Uykusuzluk,
•Kadın hastalıkları ( menopoz vs)
•Solunum sistemi hastalıkları (bronşit)
•Sindirim sistemi hastalıkları (hazımsızlık, kabızlık)
•Romatizma hastalıkları

Aromaterapi sırasında dikkat edilecek noktalar kısaca şöyle;
Aromaterapi yağların kalp ritmini arttırabileceği, tansiyonu yükseltip/azaltabileceği, kadınlarda adet kanamasını arttırabileceği, düşüklere sebebiyet verebileceği ve daha pek çok özelliği göz önünde bulundurulduğunda, aromaterapinin sadece bilinçli bir şekilde kullanımı öngörülebilir. Konunun uzmanı tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Özellikle hamilelik sürecinde ve çocuklara karşı çok dikkatli kullanılmalıdır. Aromaterapi yağları ağız yoluyla alınmamalıdır. Astım ve benzeri rahatsızlıkları olanlar tarafından aromaterapi solunum yoluyla uygulanmamalıdır. Bitkisel yağlar çocukların erişiminden uzak, kilit altında muhafaza edilmeli ve kesinlikle ağız yoluyla alınmamalıdırlar. Sara/epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde aromaterapi yağları kullanılmamalıdır. Bazı yağlar oldukça tahriş edici olabildiğinden cilde yönelik uygulamalarda dikkatli olunmalıdır. Herhangi bir ilaç kullanım süresince aromaterapi yağ kullanılmamalıdır. Zira, aromaterapi yağlar kullanılan ilacın etkilerini yok edici veya arttırıcı etki gösterebilirler.

Konunun uzmanı biri tarafından uygulandığında destekleyici tedavi şekli olan aromaterapi, bazı bitki türlerinin yağlarının oldukça zehirli olduğu gerçeği göz önüne alındığında, bilinçsizce yapılması istenmeyen sonuçlara yol açabilecek bir yöntem.

alternatif tıp, Aromaterapi, Aromaterapinin başlıca kullanıldığı rahatsızlıklar, doğal terapiler, Egzamaya aromaterapi, kokunun iyileştirici gücünden yararlanma, Romatizma hastalıklarına aromaterapi, Aromaterapi – Koku İle Terapi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

e Devlet e Devlet google plus e devlet e devlet google+ glus google google+