30 Haziran 2011 Perşembe

Sigarayı Bırakma Yöntemleri sigara, sigara nasıl bırakılır, sigarayı bırakma rehberi, sigarayı bırakma yolları, sigarayı bırakmak için neler yapılmalı, sigarayı bıraktıktan sonra, Sigarayı Bırakma Yöntemleri

Sigarayı bıraktırma merkezlerinden AllenCar Türkiye Merkezi’nin araştırmasına göre, sigarayı bıraktırmak ile ilgili bugüne kadar ortaya atılan çoğu öneri tam tersi etki yapıyor.
Sigarayı bırakmanın tek yolu neden içtiğinin cevabını bulmak. İşte sigarayı bırakmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken 9 nokta…
1. Sigarayı azaltın.
2. Hatırlatanlardan kaçın.
3. İrade gücüyle bırakın.
4. Düşünmeyin.
5. Önerileri dinleyin.
6. Yerine bir şey koyun.
7. Yılbaşında bırakın.
8. Zararlarını düşünün.
9. Başkası için bırakın.

Bunun için yapılması gereken, buna gerçekten inanmanın yanında, sigaranın yerine başka bir davranışı geliştirmek.
Sigaradan kurtulmak sanıldığı kadar zor değil. Sigarayı bırakmanın kolay bir yolu var. Uzmanlar, tiryakilerin sigara içmek yerine Su, çay içmelerini, yürüyüş yapmalarını öneriyorlar.
Tiryakinin sigara içmeden de yaşayabileceğini bilmesi çok önemli. Sigara tiryakisinin, sigara yerine başka bir davranışı geliştirmesi gerekiyor.
Uzmanlar, sigarayı gerçekten bırakmak isteyen kişinin 2-3 hafta içinde tüm sorunlardan kurtulup, Sağlıklı bir yaşama başlayacağını belirtiyorlar.

Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim adamlarına göre, tiryakiler, sigarayı tamamen bırakmadan önce 12 ila 14 kez bırakmaya teşebbüs ediyorlar. Bu araştırmayı yürüten Profesör Shu-Hong Zhu şunları söylüyor: “Sigarayı bırakma ürünleri, sigarayı bırakmaya teşebbüs sayısını aza indiriyor. Fakat tiryakiler bu ürünlerle ya da onlarsız, sigarayı bırakmak için çok sayıda deneme yapmalılar.’
Öyleyse kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyen herkes için en iyi tavsiye, o alışkanlığı bırakmayı denemekten asla vazgeçmemek.
1–2 Gün bile olsa sigarayı bıraktığınızda, sigaraya karşı olan yatkınlığınızı ve onu nasıl bırakabileceğinizi her defasında biraz daha fazla öğreneceksiniz.
İşte size yardımı olabilecek diğer tavsiyeler:
1. Liste yapın
Sigarayı bırakmak istemenizin bütün nedenlerini not edin. Sağlığınızı düzeltmek, para biriktirmek, çocuklarınıza daha iyi örnek olabilmek… Ne kadar küçük olduğuna aldırmadan her nedeni tek tek yazın. Yaptığınız bu listeyi elinizin altında, her an görebileceğiniz bir yere koyun. Zamanınız olduğunda ya da sigara içmek için güçlü bir arzu hissettiğinizde bu arzuyu öldürmek için kendinize listenizdeki nedenleri hatırlatın.
2. Gün belirleyin
İçtiğiniz sigara sayısını azaltarak sigarayı bırakmayı denemeyin. Araştırmalar gösteriyor ki, sigarayı azaltarak bırakmaya çalıştığınızda sigaranızdan daha çok nefes çekmeyi deneyecek ve onu sonuna kadar bitirmeye çalışacaksınız.
3. Çöpe atın
Bir defa sigara içmeyi kestiğinizde, sigara paketiniz, kibritler, çakmaklar, kül tablaları gibi size sigarayı hatırlatacak her şeyden kurtulun. Eğer kısa bir süre sonra canınızın tekrar sigara içmek isteyeceğini düşünüyorsanız çöpe attığınız sigara paketinizi çöpten çıkararak içerisindeki bütün sigaraları kırın ve onları ıslatın.
4. Arkadaşlarınıza haber verin
Sigarayı bırakmaya çalıştığınız bu evrede muhtemelen huysuz ve sinirli bir kişiliğe bürüneceksiniz. Bu nedenle çevrenize, sigarayı bırakmak üzere olduğunuz söyleyin ve 1–2 hafta sabretmelerini onlardan rica edin.
5. Tetikleme noktaları
Kahve ya da Alkol içmek sigarayı hatırlattığı için bir süre bunlardan uzak durun. Kahve yerine çay için ya da bara gitmek yerine spor salonuna ya da sinemaya gidin. Birbirine bağlı bu nikotin ilişkisini kırmak sigaraya karşı olan aşırı isteğinizi kıracaktır.
6. Derin nefes
Canınız sigara içmek istediğinizde bir sigara yakmak yerine 6 defa derin derin nefes alın. Bu sizi rahatlatacak ve nikotin alamayacağınızı bildiğiniz için salgılanacak stres hormonlarınızla savaşmanızda size yardımcı olacaktır.
7. Meyve takviyesi
Yüksek bir olasılıkla acılı ya da çok tatlı şeyler yediğinizde canınız sigara içmeyi daha fazla çeker. Bu tür yiyeceklerden sonra sigara içmek yerine meyve yemeği tercih edin. Çünkü meyvelerin taze aromaları üzerinizde aynı ekiyi yaratmayacaktır.
8. Birikiminiz
Eğer sigarayı bırakırsanız ne kadar para biriktirebileceğinizi hesaplayın. Ve sigarasız geçirdiğiniz her günün sonunda bir kavanozun içine ya da içini görebileceğiniz bir kabın içine o günkü sigara paranızı koyun. Sigarayı bırakmakla ne kadar çok tasarruf edeceğinizi gördüğünüzde şaşıracaksınız.
9. Kendinizi ödüllendirin
Sigara bırakma sürecinizin dönüm noktalarında (3. Gün, 1. hafta, 1. Ay gibi) biriktirmiş olduğunuz sigara parasını kullanarak kendinize güzel şeyler almayı deneyin.
10. Suçluluk duygusu
Eğer yanılıp ya da kendinize yenik düşüp de bir sigara yakarsanız kendinizi bu konuda harap etmeyin. Hatanıza odaklanmak yerine, kendinize ne kadar zamandır büyük bir başarıyla sigarasızlığa dayandığını ve bunu tekrar başarabileceğinizi hatırlatın.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Sağlam, tiryakilerin, sevdikleri için sigarayı bırakması gerektiğini söyledi. İçerisinde binlerce zehirli Madde bulunan sigaranın sadece tiryakisine değil, içmeyene birçok kişide Sağlık sorunları meydana getirdiği açıklandı. Anne babası sigara içen çocuğun ileride akciğer hastalığı adayı olduğundan habersiz olduğunu ifade eden Doç. Dr. Leyla Sağlam, bu durumu engelleyecek yaptırımın olmadığını ve tiryakilerin sigaranın zararlarını bilerek içtiğine dikkat çekti.
Sigara dumanından korunmaya çalışan pasif içicilerin her zaman başarılı olamayabildiğini söyleyen Sağlam, “Hamile bir anne sigara içiyorsa karnındaki bebek, kendini bekleyen sorunlardan habersizdir. Kocası yıllardır sigara içen bir kadın, sigara dumanının yoğun olduğu ortamı paylaştığı için akciğer hastası olabilmektedir. Dolayısı ile sigara içme alışkanlığının yalnız içene değil sevdiklerine de zarar verdiği aşikârdır. Kişiler hem kendileri hem de sevdikleri için sigarayı bırakma çabası göstermeliler. Sigara içmenin ekonomik zararlar telafi edilebilir fakat sağlık zararları geri dönüşsüzdür.’ diye konuştu.

Sigara bağımlılığının hastalık olarak kabul gördüğünün Altını çizen Sağlam, sigaradan kurtulmak amacıyla şu tavsiyelerde bulundu:
“Her hastalık gibi sigara bağımlılığının da tedavi edilmesi gerekir. Herkes sigarayı bırakabilir. Bağımlılık düzeyi yüksek olan içiciler kendi kendilerine sigarayı bırakmakta zorluk yaşayabilirler. Bu nedenle sigara bırakma konusunda hizmet veren sağlık kuruluşlarından yardım alarak bu alışkanlıklarından daha kolay kurtulabilirler. Günde 15 adetten daha az sigara içenler ve sabah uyandıktan sonra ilk 30 Dakikada sigara içmeyenler, kendi kendine bırakmayı deneyebilirler ve bunu başarabilirler.’

Uzmanlar, sigarayı bırakmanın, Alkol ve uyuşturucuya oranla çok daha zor olduğunu belirterek, sigara satışının yasaklanması gerektiğini söylüyor.
Bağımlılığa neden olan Maddenin sigaranın içinde bulunan nikotin olduğunu belirten İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feyza Erkan, sigaranın nasıl bir bağımlılık yarattığı konusunda ise şöyle dedi:
“Sebep olan madde, nikotin beyindeki bazı reseptörlere bağlanıyor. Önce insanlar sigarayı bir deneyeyim diye içiyorlar. Fakat bu reseptörler, yavaş yavaş doyma noktasına geliyorlar. Bu sefer aynı hoşnutluk duygusunu almak için daha yüksek dozda nikotine ihtiyaç gösteriyor. Ve sigara aynen bir alkol gibi, eroin, morfin gibi bağımlılık yapıyor. O yüzden sigaranın serbestçe satılması yasak olmalı. Yani, kullanılması yasak olmalı. Bağımlılık yapıcı bir madde ve bundan kurtulmak yapılan araştırmalara göre, eroinden ve Alkolden daha zor.’

Sigarayı bırakma kararıyla, tüm hayatınız değişecek. Sigarayı bırakmak kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyuyor. Ama bırakabilirsiniz… Her Gün binlerce sigara tiryakisi sigarayı bırakıyor. Unutmayın, başaran insanlar da en az sizin kadar tiryaki.

İşte size destek olacak öneriler:
- Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. O halde sigarayı da bırakabilirsiniz.
- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.
- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın: Örnek: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.
- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını ama, kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.
- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.
- Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilir ve onun yardım ve önerilerini alabilirsiniz.
- Sigarayı bıraktıktan sonra, kendinize mutlaka bir ödül verin.
- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin: Su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin, vb.

1 yorum:

e Devlet e Devlet google plus e devlet e devlet google+ glus google google+