30 Haziran 2011 Perşembe

Kemik Yaşı Nedir Nasıl Ölçülür erkek çocuklarda kemik yaşı, kemik yaşı, kemik yaşı nasıl ölçülür, kemik yaşı ne demektir, kemik yaşı nedir, kız çocuklarda kemik yaşı, Kemik Yaşı Nedir Nasıl Ölçülür

Kemik yaşı nedir nasıl ölçülür

Kemik yaşı ne demektir?
Boyu kısa olan her çocuk ve ergende ‘el-el bileği’ röntgen filmi çekilir. Bu bize kemik yaşı olarak adlandırılan iskelet olgunlaşma derecesini gösterir. Doğum tarihinden hesaplanan yaş takvim yaşıdır. Ayrıca hormonların ve beslenmenin etkisiyle oluşan kemik yaşı da sol el bileği filmi ile anlaşılır. Mevcut kemik yaşı atlasları kullanılarak hesaplanan kemik yaşı, çocuğun büyüme potansiyelini kendi takvim yaşından daha çok, iskelet olgunlaşması göz önüne alınarak değerlendirilmesini sağlar. Kemik yaşının değerlendirilmesi; büyüdüğünde boyunun ne kadar olacağının tahmin edilmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda doğan çocukların fiziksel gelişimi birbirlerinden çok farklı olabilir. Ergenlikle ilgili değişikliklerin oluşmaya başladığı yaş döneminde bu farklılıklar daha da belirgin hale gelir, kemik yaşı tayini burada yardımımıza koşar.

Çocuğunuzun boyunu hesaplayın
Çocuğun boyunun belirlenmesinde anne ve babanın boy uzunluğunun etkisi var. Çocuğun büyümesini tamamladığında, beklenen boyu, yani hedef boyu şöyle hesaplanabilir:

Erkekler için:
Babanın boyu + (annenin boyu + 12.5 cm ) / 2

Kızlar için:
(Babanın boyu – 12.5 cm ) + annenin boyu / 2

Kızlar 25 erkekler 30 cm uzuyor
Ergenlik, insan hayatında boy uzunluğu artışının en fazla olduğu ikinci dönemdir.

Yeni doğan bir çocuk, bir yaşına geldiğinde boyu 74 santimdir. Yani 50 santim doğduğunu düşünürsek, 24 santim boy artışı olmuştur. 1-2 yaş arasında ortalama 12 santim boy artışı olur. Ondan sonra da ergenliğe kadar, çocuklar yılda ortalama 5-6 santim uzarlar.

Ergenlikte kızlar 20-25, erkekler ise 25-30 santim uzarlar. Bazı erkek çocuklarında ise ender olarak boy uzaması 30 santimi aşabilir.

Ergenlik dönemindeki hızlı boy artışının nedeni kızlarda artan östrojen, erkeklerde ise artan testosterondur.

Kız çocuklarında ergenlik döneminde salgılanan östrojen, boy uzamasını sağlayan büyüme kıkırdakları üzerini hızla kemikleşip kapanmasına neden olur. Bu yüzden halk arasında reglden sonra kız çocuklarının boyunun uzamayacağına inanılır. Ama reglden sonra da kızların boy uzaması durmaz, sadece çok yavaşlar.

Düzenli regl görenlerde boy artışı, ilk reglden sonra ancak 5-6 santim civarında artar.

1 yorum:

e Devlet e Devlet google plus e devlet e devlet google+ glus google google+