30 Haziran 2011 Perşembe

Çocuklara Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırma Çocuğum yemek yemiyor, çocuklarda doğru beslenme, çocuklarda yemek yeme alışkanlığı, yemek yeme alışkanlığı, Çocuklara Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırma

Çocuklara yemek yeme alışkanlığı kazandırma süreci aslında emzirme döneminde başlıyor. Katı gıdalara geçiş döneminden sonra da bu süreç hızlanıyor. Beslenme konusunda bilinmesi gereken bazı noktalar var. İşte 12 basit ama önemli püf noktası!

Püf Noktaları

●Çocuğunuzu sütten kestikten sonra da kendi beslenmenize dikkat etmelisiniz çünkü çocuğunuz için bir örnek olmaya devam edeceksiniz.
●Başından itibaren, çocuğunuza lokmalarını çok çiğnemesi gerektiğini anlatmalısınız, ya da en azından biraz ağzında bekletmesi gerektiğini bilmeli. Çocuğuna yemeğini hızlı yemesini söyleyen ebeveynler çocukta yeme problemi oluşmasına neden olabilir. Çocukların mideleri henüz küçük olduğu için onları besleyici ve küçük öğünlerle sık sık beslemek daha mantıklıdır.
●Yemek saatlerine olumlu yaklaşımlar geliştirin.
●Sadece siz sağlıklı olduğunu düşündüğünüz için çocuğunuzu yemek yemeye zorlamayın. Çocukların gün içinde iştahlarını kaybetmeleri normaldir.
●Çocuğunuz büyüdükçe yemek hazırlarken onun da yardımcı olmasına izin verin. Böylece ilgisi ve yaratıcılığı gelişecektir.
●Çocuğunuza; “yemeğini güzelce yersen sonra tatlı yiyebilirsin” gibi rüşvet tekliflerinde bulunmayın. Ya da tam tersi “tabağındaki yemek bitmezse tatlı yiyemezsin” diyerek onu cezalandırmayın. Bu tür yaklaşımlar ileriki hayatında yemek yeme alışkanlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
●Çocuğunuz bir yemeği ilk kez tadacaksa önce küçük bir parça verin. Eğer çocuğunuz yemek istemezse sinirlenmeyin ve bir dahaki sefere daha küçük bir parça verin. Belki de bu sefer beğenir.
●Ailenize ve arkadaşlarınızı, çocuğunuza abur cubur yedirmemesi konusunda kesin bir dille uyarın. Bu tür yiyeceklerle tanışması kaçınılmaz ama, atıştırmaları ne kadar sağlıklı olursa çocuğunuz için o kadar iyi olur.
●Midelerini çok zorlamamak için, 12 ayın altındaki bebekler için tuz kullanmayın. Sebzelerde doğal haliyle onlar için yeterli miktarda tuz bulunur. Eğer hazır mama kullanıyorsanız içeriğindeki tuz ve sodyum oranına mutlaka dikkat edin.
●Rafine tatlandırıcı, fruktoz (meyve şekeri) ve beyaz şeker kullanmaktan kaçının.
●18 aydan küçük bebeklere saf bal tükettirmeyiniz. Saf bal bazen küçük miktarda gıda zehirlenmesine neden olan maddeler içerir.
●Diyetlerin insan davranışını etkilediği yaygın olarak kabul edilen bir gerçektir. Çocuklarsa küçük yaşlardan itibaren dengeli bir şekilde beslenmeye alıştırılmalıdır. Örneğin fazla miktarda kırmızı et tüketen çocuklar genellikle agresif ve duygusal anlamda stresli olabilirler.

Yazar:Ilgaz Kocaoğlan


Çocuğum yemek yemiyor, çocuklarda doğru beslenme, çocuklarda yemek yeme alışkanlığı, yemek yeme alışkanlığı, Çocuklara Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırma

1 yorum:

e Devlet e Devlet google plus e devlet e devlet google+ glus google google+